Télen sokszor hallom panaszkodni az embereket, hogy milyen drágán lehet fűszernövényt kapni. Most igen jó árban van már szinte mindegyik, érdemes tartósítani ezeket. 

Fagyasztóba is tehetőek, száríthatjuk napon is, de sóban is tárolhatóak.

Sózásos konzerválásra majdnem minden fűszernövény alkalmas. Zöldpetrezselymet, a zellert, a hagymát, a kaprot, a tárkonyt, rozmaringot, lestyánt…. a lista szinte végtelen. Nincs szinte semmi helyigénye, a képeken látható két kis üveg 20 csokor kapor végeredménye. Az üveget nem kell hűvösen se tartani, mehet a konyhapultra felhasználásig.

Tartósíthatjuk így a fokhagymát, de erről már írtam Nektek. 

Az aranyszabály a min.20%-os sótartalom, azaz 80g növényhez 20g só.

A kaporról levágtam a zsenge szárakat és mérés után késes aprítóba tettem /késsel is vágható/ hozzáadtam a sót és ledaráltam. Üvegekbe raktam, ezt most fel fogom használni rövid időn belül kovászos uborkához és savanyúságokhoz, de ha egy évre szeretnénk elrakni, akkor sötét üvegbe vagy cserépedénybe tároljuk a fényvédelem miatt. 

Használatkor ne essünk túlzásba, ebből elég egy teáskanálnyi is. A sótartalmat meg kalkuláljuk bele a receptbe.