Nekem folytonérő málnám van, így bár hosszú ideig terem, de egyszerre nincs rajta sok termés. A leszedett mennyiséget ezért fagyasztani szoktam. Meggy-málnaszörp receptet már osztottam meg veletek, de annyian kérték már a sima málnaszörp receptet, hogy lássuk most azt:

Málna a fagyasztóból vagy frissen 10 db 7,5 dl-es üveghez

4,5 kg málna

2 kg cukor

Ha fagyasztott a málna, akkor egy pár órát hagyom olvadni 1 kg cukorral. Ha már kicsi levet engedett, akkor öntök rá 2-3 dl vizet és kis lángon felteszem főni a másik 1 kg cukor hozzáadásával.

(A friss málnát min. 1 napig hagyom állni ennyi cukor mennyiséggel, majd a folyamat ugyanaz.)

Kb.fél óra főzés után a cukor elolvad és a szemek szétesnek. Ekkor leveszem a tűzről és szűrőn lecsepegtetem a levét. A sűrűjét vagy paszírozóval vagy lassúpréssel feldolgozom. Mióta van lassúprésem ez a folyamat lényegesen egyszerűbb, de akinek nincs, az halpaszírozóval vagy pelenkába téve átszűrheti, de ekkor még szükség lehet újabb átfőzésre, hogy a szemekről a rost leválljon.

Lassúprést használva kb. 6 dl vizet több részletben még hozzáöntök, amikor átmosom a préselés közben, ezt a mennyiséget kézi paszírozáskor még hozzátehetjük.

A préseléskor megmaradt szárazanyagot aszalhatjuk teának is, de én most 1 liter vízzel visszatettem 15 percre átforralni, így teljesen kioldódott még a maradék íz/rost abból is. Ezt újra leszűrtem és hozzáöntöttem a többi léhez.

Látni fogjátok a lén, hogy máris buborékol – erjed-, ezért is fontos, hogyha csak magában tesszük el, akkor a vizes dunszt előtt még forraljuk a szörpöt min. 15 percig, különben hamar elindul az üvegben az erjedése. Forralást követően üvegezzük és automatában 90/30 dunsztoljuk,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)