Csipkebogyót minden évben szárítok a téli-tavaszi vitaminhiány ellen. Bár lekvárt a dércsípte bogyóból érdemes csinálni -december környékén időjárástól függően -a bogyónak most a legnagyobb a vitamin tartalma, így szárítani most érdemes. Egy erdei séta alkalmával is összeszedhető a családi mennyiség hozzá.Nem kell hozzá se aszaló, se sütő, megszárad 1-2 hét alatt szobahőmérsékleten, így a vitamintartalma se veszik el hő hatására. 

A bogyókról levágom a fekete végeket és kettévágom. Kiszedem a közepében lévő szőrös magokat -tény, hogy ez egy türelemjáték , de óriási mennyiség úgysem szükséges belőle -. Ha ezt benne hagyjuk, akkor egyrészt nagyon nehezen aszalódik, másrészt a teában kiválik a szőr, ami nagyon irritáló a toroknak. Persze ez teafilterben áztatással elkerülhető. 

Az így elkészült felezett magokat kiterítem egy tálcára és lefedem egy tüllel. Így van a konyhapulton 1-2 hétig, míg csörgősre szárad. Ekkor egy műanyag vitaminos dobozba kerül. Hatalmas vitamintartalma van, így 1-1 felezett mag is elég a napi vitaminkiegészítésre.

Gyógyhatása 

Forrás: 

Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres.

A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.

A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését. Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható.

A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.

Elkészítés

Gyógytea készítéséhez egy evőkanál (3 g) csipkebogyót 2,5 dl hideg vízben 5-6 órát áztasson, majd szűrje le. Ne használjon fémszűrőt. Forralni, forrázni nem szabad.

Felhasználása belsőleg

Gyógytea: rendszeres napi fogyasztása az őszi-téli időszakban – a csipkebogyó immunerősítő hatása miatt – segít a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében. Vércukorszint-szabályozó hatása miatt cukorbetegeknek is ajánljuk, étkezés után fogyasztva egy csészével.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyassza. Napi 2-3 csészével korlátlan ideig iható. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható. Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez). A friss virágból készült tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.