2,5 kg egres

1 kg cukor

3 dl víz

Az egrest megmosom majd egy mély lábosba teszem, felöntöm a cukorral és kb. 3 dl vízzel. Erőteljesen szétnyomkodom a szemeket kézzel. Letakarva szobahőmérsékleten félreteszem és 2-3x átkeverem ez idő alatt. 

Akár 72 órát is állhat így, egyre erjedtebb lesz az íze, de nekem kb. 1 nap múlva ízlik igazán.

Ki mennyire szereti a szörpöt rostosan, annak megfelelően leszűrheti szitával, szűrőzsákkal. Én szeretem rostosan, úgyhogy halpaszírozóval szoktam áttörni. Ahogy a képen is látható így befőzés után egy dugó keletkezik az üveg nyakán, de ez egy felrázással összekeverhető a felhasználáskor. 

A leszűrt szörpöt üvegezzük és automatában 90/30 hőkezeljük ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)

Isteni finom savanykás szörp, ami szódával igazán frissítő nyáron.