
7 db 600ml-es üveghez:
3 kg paradicsom
2 kg cukkini
3 kg padlizsán
Só, balzsamecet
Paradicsomot megmosom, majd héjastul félbevágom, olivaolajon 200 fok 20 percig sütöm, hogy kiengedje a levét. 20 perc után átkeverem és újabb 20 percig sütöm. Szűrőbe kanalazom és lecsöpögtetem a levét-kissé át is nyomkodom-. Erős turmix-al pépesítem.
Cukkini szárait levágom, meghámozom és sajtreszelőn lereszelem. 3-4 nagy csipet sóval egy tálba teszem, hogy kiengedje a levét.
A padlizsán szárát levágom, hasát keresztbe átvágom , sütőbe olivaolajon 220 fok 20 percig sütöm, a felénél megforgatva.
A cukkinit kinyomkodom, lecsöpögtetem és turmixolom némi paradicsom lével rásegítve.
A megpirítottt padlizsánt felkockázom, beleteszem a cukkinival elkevert paradicsompürébe botturmix-al kissé átdolgozom. Teszek a pépbe 2 púpos tk sót és 6 tk balzsamecetet. Üvegezem, a kezem között erőteljesen forgatva kirázom belőle a légréseket. Automatában 100/120 dunsztolom, ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)
Fogyasztáskor készülhet fokhagymás, mustáros, bazsalikom/oregáno fűszerezéssel, de keverhető bele kápiakrém is pld. vagy krémsajt. De finom így magában is