
Ennek a módszernek két nagy előnye van: nem kellenek hozzá különleges gépek illetve hogy a tartósításához akár szárazdunszt is elég.
A legegyszerűbb (és talán leggyorsabb) eperszörp és eperlekvár recept,mellyel igazán különleges ízvilágot kapsz a lekvártól, ilyen mély eper íze egyik módozatnak sincs. Sajnos cserébe igen kevés lesz, hisz szinte semmi vizet nem fog tartalmazni már, de miután a cukros lében csak előkészítjük az epret a lekvárhoz a végeredmèny kevés cukrot tartalmaz.
Az eperszörp így elkészítve tiszta,rostmentes lesz és pillanatok alatt gépek nélkül megvan.
2,5 paradicsomos üveg szörphöz és egy tormásüvegnyi lekvárhoz:
1 kg eper
800g cukor
1 liter víz
A vizet a cukorral feltesszük főni és mikor már tiszta a lé -kioldódott a cukor-a megmosott és csumázott epret beletesszük. 15 percig főzzük közepes lángon, majd leszűrjük. Az epreket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180 fokon max.20 percig sütjük. Figyeljük, hogy ne égjen meg, minden sütő más. Az idő leteltével aprítóba tesszük vagy botmixerrel pürésítjük. Ha forrón tudjuk üvegezni akkor elég neki a szárazdunszt is. A szirupot amiben az eper főtt üvegezzük, ez lesz a szörp. Ha forrón sikerült ezt is üvegezni,akkor elég neki a szárazdunszt.