7 kg eper (pucolatlan menny. )

2,2 kg cukor 

4 kávésk citromsav

citromlé ízlés szerint (kb. 1 dl) 

3-4 alma reszelve, párolva vagy 1 üveg (720ml) reszelt alma befőtt vagy püré. 

Az epret alaposan megmossuk és a csumáját levágjuk. Egy nagyobb lábasba halmozzuk, majd mehet rá a cukor, citromlé és citromsav. Kézzel átkeverjük, az epreket kissé átnyomkodva. 24 órára félretesszük szobahőn, letakarva. 

Másnap a levéből kb. 2,5 liter levet leszedünk merőkanállal és félretesszük. Ez lesz a szörp. 

Ha nincs befőzött reszelt almánk vagy pürénk, akkor az almákat csumázzuk és héjazzuk majd lereszeljük. Kis vízzel feltesszük letakarva a gázra és hagyjuk puhulni. Ha már megpuhult, akkor botturmixal pürésítjük. 

Ha van befőzött reszelt almánk, akkor pürésítjük. 

Az epret a kis lében feltesszük közepes lángon főni – ne takarjuk le- és kb 30-40 perc múlva botturmixal krémesítjük. 

Belekerjük az almapürét és visszatesszük a tűzre újabb fél órára kb. Folyatosan szedjük le a habot róla. Ennyi idő alatt krémesre fő a lekvárunk ha nem volt túl vizes az eper, végezzünk próbát tányéron. 

A félretett levet (szörp) feltesszük szintén a gázra közepes lángon és folyamatosan habozva tisztára főzzük. Rengeteg habja lesz, de idővel letisztul. 

Üvegezzük a lekvárt és a szörpöt, automatában 90/30 kidunsztoljuk,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)