
7 kg eper (pucolatlan menny. )
2,2 kg cukor
4 kávésk citromsav
citromlé ízlés szerint (kb. 1 dl)
3-4 alma reszelve, párolva vagy 1 üveg (720ml) reszelt alma befőtt vagy püré.
Az epret alaposan megmossuk és a csumáját levágjuk. Egy nagyobb lábasba halmozzuk, majd mehet rá a cukor, citromlé és citromsav. Kézzel átkeverjük, az epreket kissé átnyomkodva. 24 órára félretesszük szobahőn, letakarva.
Másnap a levéből kb. 2,5 liter levet leszedünk merőkanállal és félretesszük. Ez lesz a szörp.
Ha nincs befőzött reszelt almánk vagy pürénk, akkor az almákat csumázzuk és héjazzuk majd lereszeljük. Kis vízzel feltesszük letakarva a gázra és hagyjuk puhulni. Ha már megpuhult, akkor botturmixal pürésítjük.
Ha van befőzött reszelt almánk, akkor pürésítjük.
Az epret a kis lében feltesszük közepes lángon főni – ne takarjuk le- és kb 30-40 perc múlva botturmixal krémesítjük.
Belekerjük az almapürét és visszatesszük a tűzre újabb fél órára kb. Folyatosan szedjük le a habot róla. Ennyi idő alatt krémesre fő a lekvárunk ha nem volt túl vizes az eper, végezzünk próbát tányéron.
A félretett levet (szörp) feltesszük szintén a gázra közepes lángon és folyamatosan habozva tisztára főzzük. Rengeteg habja lesz, de idővel letisztul.
Üvegezzük a lekvárt és a szörpöt, automatában 90/30 kidunsztoljuk,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)