A zeller egy igazi vitaminbomba nagy mennyiségben tartalmaz káliumot,kalciumot,foszfort,folsavat, mangánt,riboflavint,vasat,magnéziumot. Található benne A-, C,- E-,B1-, B2-, B6-,K-vitamin és nyomelemek.

De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszer, serkenti a veseműködést, segít beállítani a koleszterinszintet, antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, különleges etanolvegyület tartalma megvéd a fekélyektől..A benne található rostok segítik a bélrendszer működését, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos a szerepe.

Természetesen a legjobb frissen,nyersen fogyasztani, de ha a befőzését választjuk, akkor is értékes tápanyagokat zárunk üvegbe.

**********************************************

3 db zeller gumó szárral, levelekkel, kb 10-11 db 720ml-es üveget fog megtölteni.

A zellert szárastúl alaposan megmosom, majd a szárakról a leveleket a tálba lecsipegetem. 

A szárakat és a meghámozott negyedelt gumókat felteszem főni annyi vízben, hogy épp ellepje. Min. 15 percig szükséges főzni -a lugossága miatt- de a puhulása amúgy is 15-20 perc után érhető el. Botmixerrel kissé átpaszírozom és literenként számítva 1 mokkáskanál aszkorbinsavat vagy citromsavat belekeverek.. A rostokkal én nem nagyon foglalkozom ebben az állapotában, mert az automatában tovább fog oldódni úgyis. Az üvegeket kb. feléig jól megtömködöm a friss lecsipegetett levelekkel és háromnegyedig rátöltöm a még meleg szár-gumó levet. 

Üvegeket lezárom és automata 100/120 ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)

Fogyasztáskor turmixba teszem és a maradék rostok így krémessé válnak. Fogyaszthatjuk üdítőként is, de felmelegítve készülhet püré vagy krémleves is belőle.

Ha valaki csak a gumókat szeretné befőzni, az is működik akár negyedelve is, csak főzzük elő 15 percig, tegyünk a felöntőlébe literenként 1 mokkáskanál citrom-vagy aszkorbinsavat és tartsuk