Itt a gombaszezon, így betegeskedés ide vagy oda, de egy háziasszony ilyenkor főnix madárként újraéled 

Lássuk a gomba télire befőzését. A gomba jól viseli a fagyasztást és remek aszalva is, de ez most pizzafeltétnek készül amihez egyik se jó alternatíva.

1,5 kg csiperke /vagy más fajta/

75g só

Aszkorbinsav vagy citromsav

A gombát hámozom majd felszeletelem és egy nagyobb lábasban felteszem főni annyi vízzel ami épp ellepi /fog még levet engedni/. Beleteszem a sót is, majd forrástól számítva 15 percig főzöm. Ez a gombánál elengedhetetlen, mert lúgos zöldségként a mikroorganizmusok melegágya. Ha letelt az idő, akkor félreteszem és hagyom kihűlni. Ennyi idő alatt megszívja magát annyi sóval ami még elviselhető a fogyasztásakor. 

Kihülés után leszűröm és megtöltöm az üvegeket csak a gombával. A léből kiveszek 7 deciliternyit és hozzáadok 3 dl sima vizet és 1 mokkáskanál aszkorbinsavat. Evvel a lével töltöm meg az üvegeket. Így a lé kellemesen sós marad csak és a sav segít tartósítani. Az üvegeket csak nyakig töltsük, mert engedhet még levet a gomba. A megmaradt levet áttöltöm üvegekbe, ebből lehet télen krémleves vagy szósz, /vigyázat nagyon intenzív a gomba íze és sós, higítani kell/. Az összes üveget automatába teszem és 100/120 automatázom ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)