
A zakuszka ugye mártogatóst jelent, ahány ház, annyi szokás szerint készítik. Mi a padlizsán ízéért nem vagyunk oda, így én cukkinival készítem.
2 kg kápia paprika
2,5 kg paradicsom
3 kg cukkini
2 nagy hagyma
Aki szereti, gombával is gazdagíthatja.
Fokhagyma,rozmaring,só,bors,cukor,mustár,szerecsendió
A kápiát sütőbe teszem 200 fokra és addig sütöm, míg a héja nem kezd feketedni. Ekkor kiveszem és még melegen lehúzom a héját majd aprítógépbe pürésítem a tepsibe maradt lével együtt.
A paradicsomokat forró vízbe dobom majd hideg vízbe és szintén eltávolítom a héját.
A cukkinit megmosom és a végeit levágom, majd aprítógépbe teszem.
A hagymát egy lábasba megpirítom és ha már kezd pirulni, akkor ráteszem a paradicsomot, a paprikapürét és a cukkinit. Öntök alá úgy fél liter vizet. Itt jöhet az ízesítés ki-ki ízlése szerint. 2-3 órát főzöm lassú tűzön, majd botmixerrel pépesítem. Üvegekbe töltöm és automatázom.A cukkini lúgos zöldség, így a tartósításához feltétlen szükség van a 100 fokon 120 percig automatázásra. Ebből a mennyiségből 6 db 720ml-es üveg lesz, ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)