Főzeléknek szerintem a legjobb módszer a fagyasztása. A tököket meghámozzuk, végeiket levágjuk és a magházat kanállal kivájjuk. Legyaluljuk és zacskózzuk. Mehet a fagyasztóba. 

Gyakorlott háziasszonyoknak biztosan nem mondok újat a tök fagyasztással tartósításával, de tudom sok kezdő, lelkes konyhatündér olvasgat, nekik szeretnék evvel a poszttal segíteni. 

Az egész tök kb 30% veszteséggel fagyasztható, azaz 10 kg egész tökből lesz kb. 7 kg gyalult. Most még igen jó árban van és zsenge is, így aki szereti álljon neki bátran, nem nagy ördöngősség, csak a kezünkre vigyázzunk! 

A tök két végét levágom és meghámozom. Ketté vágom és a belső puha, magos részt kivájom kanállal. Ha nagy a tök, akkor szeletelem és gyalulom, ha átfogható kézzel, akkor egészben. A gyaluval óvatosan, a kisebb daraboknál már veszélybe van az ujjunk. Ezeket én késsel vágom már fel, de vásárolható tolókocsis gyalu is, aki biztosra szeretne menni. 5 literes fagyasztózacskóban kilónként fagyasztom, nekünk így optimális. A kisebb 3 literes zacskókba fél kilós adagokat fagyasztok, amit pld. tökös lecsóhoz használok fel. A kaprot én külön tárolom hozzá, de természetesen az is is fagyasztható.