Hozzávalók:

2 kg bodzabogyó

80 dkg cukor

2 teáskanál citromsav

Mindenképpen felhívnám a figyelmet rá, hogy a gyalogbodza mérgező! Csak a sima bodzából lehet italt, lekvárt készíteni. 

Sokan viszont avval nincsenek tisztába, hogy a sima bodzabogyó is mérgező nyersen /sambunigrint tartalmaz/, illetve a zöld bogyói főzve is, csak érett szemeket használjunk! A bodzabogyóból készült italokat, lekvárt min. 5 percig kell főzni, hogy a mag körüli méreganyag távozzon.

A bodzabogyót megmosom szárastul, majd a fürtről lehúzom a magokat. Figyeljünk, hogy zöld bogyók ne kerüljenek közé. 

A szemeket felteszem annyi vízben főni ami épp ellepi. Zománcos lábast ne használjunk, mert a gyönyörű lila színe mindent megfog. 30 percig főzöm, ennyi idő alatt kipattognak a szemek. Lassúprésben vagy halpaszírozón kipréselem és a magok nélküli préselt levet a cukorral visszateszem főni. Kb. 15 perc alatt elolvad a cukor, ekkor belekeverem. a citromsavat. Forrón üvegezve szárazdunsztban is tartósítható, de 90/30 automatázható is,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)