
Ebben az idei bolond időjárásban minden korábban érik. Általában augusztus közepén kezd érni a bodzabogyó, de már most voltak fürtök amik már túl is értek. Lássuk hát a bodzalekvárt.
Mindenképpen felhívnám a figyelmet rá, hogy a gyalogbodza mérgező! Csak a sima bodzából lehet italt, lekvárt készíteni.
Sokan viszont avval nincsenek tisztába, hogy a sima bodzabogyó is mérgező nyersen /sambunigrint tartalmaz/, illetve a zöld bogyói főzve is! A bodzabogyóból készült italokat, lekvárt min. 5 percig kell főzni, hogy a mag körüli méreganyag távozzon.
Rengeteg elkészítési módja van, én azt osztom meg veletek, ami nekünk bevállt. Magában az íze számunkra túl fanyar így almapürével szoktam készíteni. Evvel az eljárással a pektin kérdés is megoldott, nem kell más sűrítőanyag.
Nekem mindig van fagyasztva fél kilós kiszerelésbe almapüré, így ezt használom hozzá.
4-5 bodzabogyó fürtről lehúzom a magokat és ma már lassúpréssel, de korábban paszírozóval kinyerem a levét. Figyeljünk, hogy zöld bogyók ne kerüljenek közé.
Az almapürét kiolvasztom lábasban vagy felteszek 4-5 almát héj nélkül cikkekre vágva főni. Ha besűrűsödött akkor mehet bele a bodzabogyó leve és ízlés szerint cukor, szegfűszeg, fahéj. Én szoktam bele a bodzaszörpömből önteni, így még intenzívebb lesz az íze. Kb 1 órát főzöm amíg jól besűrűsödik, majd forrón üvegekbe kerül és pár percre fejre állítom. Remek íze van, érdemes kipróbálni.