Én hagyományos módon készítem, semmi pektin, dzsemfix,lassúprés….. 

A recept:

5 kg sárgabarack

1,5 kg cukor min.de 2,5 kg is lehet baracktól függően

1-3 kávéskanál citromsav vagy aszkorbinsav /csak az édes fajtánál szükséges/

A sárgabarackokat megmossuk,magozzuk, és az esetleges rossz részeket kivágjuk. Ha kész vagyunk vele, megmérjük hány kg és cukrozzuk.

A lecukrozott gyümölcsöt 1 napig állni hagyjuk, nem szükséges hidegre tenni csak fedjük le. 

Másnap 2-3 óra alatt kifőzzük. Forrón üvegekbe töltjük és fejreállítjuk pár percre.

Olyan években, amikor a barack sok vizet kapott, érdemes vizes dunsztban tartósítani a penészedés ellen. Automatában 90/30 ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)