
Én hagyományos módon készítem, semmi pektin, dzsemfix,lassúprés…..
A recept:
5 kg sárgabarack
1,5 kg cukor min.de 2,5 kg is lehet baracktól függően
1-3 kávéskanál citromsav vagy aszkorbinsav /csak az édes fajtánál szükséges/
A sárgabarackokat megmossuk,magozzuk, és az esetleges rossz részeket kivágjuk. Ha kész vagyunk vele, megmérjük hány kg és cukrozzuk.
A lecukrozott gyümölcsöt 1 napig állni hagyjuk, nem szükséges hidegre tenni csak fedjük le.
Másnap 2-3 óra alatt kifőzzük. Forrón üvegekbe töltjük és fejreállítjuk pár percre.
Olyan években, amikor a barack sok vizet kapott, érdemes vizes dunsztban tartósítani a penészedés ellen. Automatában 90/30 ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)