2-3 kg lilakáposzta

1-2 kg fehérkáposzta

3 nagy fej hagyma

1,5 evőkanál szemes köménymag

1,5 evőkanál só

15-20 dkg cukor /ízlés szerint/

1,5 dl 20 %-os ecet,2 kg káposzta mennyiséghez. Azaz 4 kg-nyi káposztához a duplája. 

Ennél a salátánál az ecet tartósít, mind a só, mind a cukor ízlés szerint alakítható. 

A legyalult káposztát egy nagy tálban összekeverjük a szeletelt hagymával, a köménymaggal, sóval és cukorral. Használjunk gumikesztyűt, mert a lilakáposzta nagyon fog. Én azért készítem fehérkáposztával vegyesen, mert a lila sokkal jobban puhul, így viszont roppanós marad a saláta. A bekevert káposztát hagyjuk pár órát, hogy levet engedjen, majd üvegezzük. A kiengedett levet felöntöm az ecettel és evvel töltöm nyakig az üveget. Automatázásra nincs szükség, a tető alá viszont érdemes befőzőfóliát tenni, mert megmarja az ecet. Pár nap.múlva már fogyasztható, viszont később folyamatosan fog puhulni és savanyodni, de min.6 hónapig kellemes ízvilágú marad. Hasonló állagú és ízű lesz addigra, mint a párolt káposzta.