A tartósítható verzióhoz meg kell várni az őszi káposztát, különben nagyon lágy lesz. Készíthető frissen is télen, hisz káposzta egész évbe kapható na meg a hagyma is. Az uborkát és paprikát a befőzótt üvegekből rakom bele /házi uborkasaláta és almapaprika recept az oldalom/, de üvegekben is eláll télen.

2 kg káposzta

4 nagyobb fej hagyma

2 kg egyéb zöldség /paprika, uborka, karfiol, mini dinnye, répa… ki mit szeret/

25 dkg cukor

1,5 evőkanál só

2,5 dl 20%-os ecet

Puhulás ellen, ehhez a mennyiséghez használhatunk fél mokkáskanál borként vagy borkősavat. 

A zöldségeket legyaluljuk és a hozzávalókkal jól összekeverjük majd egy éjszakát vagy akár 1 napig is állni hagyjuk, eközben megpuhul a káposzta, levet enged és összeérnek az ízek. Nem kell befőzni, de folyamatosan puhul, kb. fél évig marad roppanós. Az üvegeket jó alaposan megtömöm és a végén minden üvegre töltök az engedett levéből. Ha nem elég a lé az üvegekben, akkor forralt vízzel még nyakig töltöm. Fontos, hogy a vízből már ne lógjon ki semmi. Elég szorosan lezárni és polcra tenni. A tető alá én mindig teszek befőzőfóliát, mert az ecet megkezdi a kupakot.