Ízletes, fokhagymára emlékeztető ízvilágú levelei, szára és virága is nagyon sok gyógyhatással is rendelkezik, így nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük, de egészségünket is tudjuk táplálni.

Én a levélrészt fagyasztom nagy részben, a szárat, virágot pedig leves és szószalapba teszem el befőzve. 

Remekül szárítható is, csak sötét helységbe tartsuk, hogy az élénk zöld színét ne veszítse. A szárítmányt használhatjuk fűszerezésre is, de készülhet belőle olaj alapú peszto.

5 csomag medvehagyma, szósz és levesalapja 10 kis tormásüvegbe elfér, a maradék levelek pedig fagyaszthatóak pogácsába, tészták vagy húsok fűszerezéséhez.

A medvehagymát folyó víz alatt átmosom és kissé áztatom -mint a sóskát pld.-, hogy a földmaradványokat eltávolítsam. A szárat a levélrésztől elválasztom. A szárakat és a virágot -ehető és ugyanolyan ízű mint a levél- egy lábasba teszem és kis vízzel nagy lángon, fedővel 15 percig fonnyasztom. Ezután botmixerrel vagy késes aprítóval pürésítem. Kissé rostos marad még, de az automatában majd megfő. A cél csak annyi, hogy minél inkább összeessen. Kis üvegeket félig töltöm a fonnyasztott szárakkal. A leveleket csíkokra vágom és a szárakkal félig teli üvegekbe annyit tömök bele, amennyit csak sikerül. Össze fog esni és kis levet is fog ereszteni, úgyhogy ne sajnáljuk. A tetejére minden üvegnek teszek egy kis csipet ascorbinsavat vagy szódabikarbónát. Ez segít majd a színét megőrizni. Lezárom az üveget és automatában 100/120 ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)

 A maradék felcsíkozott levelet lefagyasztom dupla zacskóban, hogy az illatát az egész hűtő ne vegye át. 

A kis üveges száras krémekből 1-1 üveg bőven elég 2-3 liternyi leves vagy szószhoz, így nem érdemes nagyobb üvegekben tartósítani.