Hozzávalók:

7-8 db 4 dl-es közepes üveghez:

1,8 kg vöröshagyma

Fűszerek: bors, mustármag, őrölt kömény, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, tört fahéj. 

Felöntőlé: Félédes vörösbor, cukor, só, balzsamecet, víz. 

A hagymát héjastúl megmosom majd 2 liter forralt vízzel leöntöm (ellepje).

2-3 órát lefedve hagyom benne.

Ez idő alatt a hagyma kissé megpuhul és a héjából az értékes vitaminok, szerves savak kioldódnak. Semmiképp ne dobjuk ki a levet, az egyik legjobb köhögéscsillapító és izzasztó hatású elixir, ami a téli megfázásos időszakban igazi kincs. Tartalmaz A, C, E, PP, B vitaminokat, karotint, rutinot, flavonoidokat, kvercetinet, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket… és ez a kioldódott lé közel sem annyira hagyma ízű, mint a tea. Napi 3x 1 evőkanál már sokat segít a megfázásos betegségek esetén.

A hagymát leszűröm és a barna héjat eltávolítom. 

A leszűrt levet üvegezem,ez lesz a téli elixir. 

A nagyobb darab hagymákat kettévágom vagy negyedelem, de a kisebbeket egybe hagyom. A gyökérről csak a szálakat távolítsuk el, mert ez fogja egyben tartani.

A hagymákat pucolást követően 15 percet forralom egy lábasban annyi vízzel ami elfedi.

Az üvegeket megtöltöm a fűszerekkel. 

Minden üveg aljára teszek (4 dl-es méret) fél teáskanál borsot, mustármagot, negyed teáskanál őrölt köményt, 1 rozmaringot,1 db babérlevelet, 1 kisebb darab tört fahéjat, 3 szem borókabogyót.

A kiforralt hagymákkal nyakig töltöm az üvegeket. 

Elkészítem a felöntőlevet, 6 dl vízbe teszek 20 dkg cukrot, 4 dl vörösbort, 3 dl balzsamecetet,1 ekanál sót. Ezel felöntöm az üveget, ha kevés lenne akkor vízzel fel lehet még tölteni a maradékot. 

Mind a hagymalevet, mind a savanyúságot automatában 85/30 kidunsztolom,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)

A savanyúságnak adjunk érési időt, legalább 1 hétig ne nyitogassuk, de jót tesz neki minél több pihenő.