11 db 700ml-es üveghez:

1 közepes fej karfiol

2,5 kg (pucolt menny.) gyöngyhagyma

4 fej fokhagyma

Fűszerek üvegenként:

fél mk tarkabors

fél mk mustármag

fél mk egész kömény

fél mk koriandermag

3 db borókabogyó

Felöntőlé:

4400ml víz

1 liter házi almaecet (5%) vagy 500ml 10%-os ecet. 

7,5 mk citromsav

125g só

25 evőkanál cukor

Mindenképpen jó minőségű ecettel dolgozzunk, mert ennél a savanyúságnál határozottan befolyásolja az ízvilágot. 

Karfiolt szétszedjük kisebb darabokra, egy tálba beáztatjuk, hogy az esetleges szennyeződés leázzon. 

A fokhagymát egy tál vízbe tesszük és ha lepuhult a héja akkor megpucoljuk. 

A gyöngyhagymával ugyanígy járunk el, a fagyasztottal nincs dolgunk.

Ha friss hagymákkal dilgozunk, akkor 5 percig forró vízben blansírozni javasolt. 

Minden üveg aljára beletesszük a fűszereket, majd alulra a karfiolt, utána a fokhagymát (üvegenként 4-5 gerezd lesz) és végül a gyöngyhagymát. A felöntőléhez vizet forralunk majd forrón belekeverjük a hozzávalókat. Nyakig öntjük az üvegeket és szorosan lezárjuk. Automatában 85/30 ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)

Isteni savanyúság lesz, amiben a hagymák elvesztik a vad ízüket és édeskésen fanyar ízvilágot kapnak. A karfiol pedig roppanósan savanykás lesz. A bontással min. 2 hónapot várjunk, de évekig is eláll.