Már igen jó árba kapható paradicsom és paprika, így itt az ideje a lecsófőzésnek. A télire eltett üvegek használhatók lecsós tarja, pörkölt, gulyás, rizs vagy tarhonya ízesítésére, de magában is fogyasztható. Több elkészítési mód is létezik, van aki darálja, van aki hagymával készíti, én a mi natúr verziónkat osztom meg veletek.

5 kg paradicsomhoz 2,5-3kg paprika az arány. 

A paprikákat megmosom, csumázom és szeletelem. Mi hosszúkásak szeretjük, de karikázható is. A paradicsomokat megmosom és az aljukon keresztbe megvágom. Forró vízbe dobom pár percre, majd jeges vízbe így könnyen lehúzható a héja. Egészben átteszem lábasba és még hidegen botturmixolom. Rádobom a szeletelt paprikákat és kis lángon /Vigyázat könnyen lekap/ főzöm addig, míg a paprikák megfonnyadnak és lehet eresztenek. Kb. 45 perc, de ez persze lábasmérettől függhet. Nem szeretem hagymával dinsztelve elrakni, mert egyrészt a hagyma miatt savanyodhat és romolhat,másrészt ha később felhasználom, sokkal finomabb a frissen aládinsztelt hagymával. A kész lecsót üvegekbe töltöm és automatázom 90/30,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)

Elvileg elég a lecsónak a szárazdunszt, de az én mennyiségemnél nem lehet ezt kivitelezni, mert túl sok a hűlés nyitott üvegnél. Pár üveg készítése esetén viszont beválik.