
Érdemes kőkemény szilvát használni, szinte éretlent. Így elég jó állagú marad.
A szilvákat megmosom majd 15 percre szódabikarbónás vízbe teszem, hogy a viaszt és a vegyszermaradványokat eltávolítsam. Kb. 5 liter vízbe teszek 2 kis zacskó szódabikarbónát (80g) és ebbe halmozom át egész szilvákat. Később a szilvákat ketté vágom és kimagozom, de aki egybe szereti, úgy is lehet, bár így az esetleges „lakók” romlást okozhatnak. Minden üvegbe teszek 2 kanál cukrot, 1 darab tört fahéjat és 3-4 db szegfűszeget. Az üvegeket jól megtömöm a felezett szilvával és sima csapvízzel felöntöm. Egy kis levet fog engedni, így ne töltsük nyakig. Amikor rácsavarom a tetőt akkor jól összerázom, hogy felolvadjon a cukor és egyben azt is nézem, hogy jól zár-e a tető. Automatában 90/30 főzöm,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)