
Kenyérre vagy húsok mellé is isteni.
Felhasználáskor kipróbálhatjátok fetával keverve is, én ezért nem sózom túl, hogy később még a sós sajt elférjen az ízvilágában.
Nem épp hálás munka, mert igen sok teendő van vele és kis mennyiség a végeredmény, viszont annál finomabb.
8 db kis 2 dl-es üveghez.
*3kg kápia (ennyi fér két tálcán a sütőbe)
*8-10 gerezd fokhagyma
*folyékonyfüst (elhagyható)
*Só, bors (sóval óvatosan, borsból sokat felvesz)
*9 mokkáskanál balzsamecet
A paprikákat egészben tepsikbe fektetjük, kissé meglocsoljuk olajjal és 200 fokos sütőben egyik oldalát 20 percig sütjük, majd óvatosan kinyitva a sütőt (vigyázat, nagy mennyiségű forró gőz távozik) megforgatjuk a paprikákat és újabb min. 20 percig sütjük. Ha fekete foltosra pirult, akkor kivesszük a sütőből és 15 percre letakarjuk. Lehúzzuk a héját..Aprítógépbe tesszük 3-4 nagyobb csipet sóval, fokhagymával, borssal pépesítjük, kis mennyiségű folyékony füst jót tesz az ízének. Legvégén belekeverem a balzsamecetet, apránként adjuk hozzá kóstolgatva, mert mind más erősségű. Azért 5-6 mokkáskanál kerüljön bele, mert ez tartósítőként is funkcionál.
Üvegekbe tesszük és automatában 90/30 vagy lábasban lobogó vízben 30 perc alatt dunsztoljuk.