
de annyira sokrétű a felhasználása, hogy hívhatnánk olasz alapnak is
Hozzávalók 13 db 720ml-es üveghez:
4 kg paradicsom
1200 g pritamin v. kápia paprika
2 kg kovászolni való uborka
600 g lilahagyma
600g vöröshagyma
80 g fokhagyma (két kisebb fej)
80 g kapor (csak a zöldje nem a virágja) kb. 2 csomag
80 g petrezselyem (a szárát nem használjuk) kb. 3 csomag
40 g lestyán (a szárát nem használjuk) kb. 2 csomag
40 g bazsalikom kb. 1 nagy csomag
6 evőkanál konyhasó
2 evőkanál cukor
Tört bors ízlés szerint (nálam kb. 1 tk)
13 tk balzsamecet
Az összeállításra szükség lesz egy nagy tálra vagy 2 db 10 literes lábasra!
A paradicsomot és a paprikát megmosom és csíkokra szeletelem (magházat kivágva)
Az uborkát alaposan megmosom, végeit levágom és kissé vastagra szeletelem.
Hagymát, fokhagymát megpucolom és csíkokra szeletelem.
Az egészet alaposan összekeverem, beleszórom a sót, cukrot és megborsozom. Átkeverem. A fűszernövényeket felvágom, a bazsalikom kivételével csak a leveleket vágom rá. Belekeverem a zöldségekbe és ráteszem a balzsamecetet alaposan átkeverve. Egy éjszakát állni hagyom lefedve, hogy kieressze a levét.
Másnap üvegezem, szűrőkanállal először csak a zöldségeket szedem üvegbe, majd a lecsepegett levet osztom rá úgy, hogy minden üvegbe ugyanannyi jusson. Ha szükséges, akkor még sima vizet rátöltök (paradicsom függő, hogy elég-e a lé).
Automatában 85/30 dunsztolom ,ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)
Frissen is isteni, de dunsztolás után is szuper szendvicsekhez, húsokhoz. Leturmixolva kész gazpacho leves, de remek alap minestrone leveshez vagy készíthető belőle krémsajttal pld. zöldségkrém is.