1 nagy bögre virág

3 l víz

2 kg cukor

3 teáskanál citromsav

Esetleg piros ételfesték

Egy nagy befőttesüvegbe berakjuk a virágokat 2 napra. Hűvös helyre tesszük. 

Utána belerakjuk a citromsavat és fél órát állni hagyjuk. Ha tartósítás után szeretnénk hogy színes maradjon, tegyünk bele 1-2 csepp piros ételfestéket. Leszűrjük, lemérjük a vizet és 3 literig kipótoljuk majd mehet bele a cukor. Feltesszük főni de épp csak addig míg elolvad a cukor. 

A mennyiségből 4 db 7,5 literes és egy fél üveg lesz. Befőzőautomatában 90/30 tartósíthatjuk, ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)