Aki még így nem rakott el kukoricát, annak jelezném, hogy lúgos és keményítő tartalmú növényként nagyon szeret romlani. Körültekintő befőzés mellett is előfordulhat, hogy pár üveg megromlik, az előfőzés az egyik fontos lépés amit ne hagyjunk ki ennek elkerülésére. 

______________________

18 üveghez mérten:

27 cső kukorica

Felöntőlé :4,5 liter víz* 18 púpos evőkanál cukor* 13,5 púpos mokkáskanál só *4,5 molkáskanál citromsav.

_______________________

A kukoricáról levágom a szemeket és egy nagy lábasban felteszem főni sós vízbe. Forrást követően 15 percig főzöm. Ez egy kihagyhatatlan lépés a lúgos zöldségeknél ha nem kuktában tartósítjuk. A szemeket szűrőkanállal átszedem az üvegekbe és készítek egy tiszta felöntőlevet. 1 liter vízbe keverek 4 evőkanál cukrot és 3 mokkáskanál sót. Teszek bele 1 mokkáskanál aszkorbinsavat /citromsav is jó/. Evvel a lével nyakig töltöm az üvegeket, helyet hagyva a gázosodásnak. Automatában 100/120 dunsztolom, ha nem rendelkezünk befőzőautomatával akkor nagynyomású készülékkel (megfelelő elektromos kukta vagy kukta) sípolástól -forrástól- számított 1 óra alatt kidunsztolható. (lásd Befőző alapok hőkezelés kuktában)