Rántottsajthoz, sült húsokhoz vagy joghurtba keverve nagyon szeretem az áfonyaszószt, ezért minden évben rakok el pár kicsi üveggel. Miután a családban csak Én rajongok érte, még dupla adagként se fogy el egyszerre 2 dl-nél több. Bár frissen is elég hamar elkészül, de így helyet se foglal a fagyasztóban és a rohanó hétköznapokon egyszerűbb csak a polcról levenni.

14 db 2 dl-es üveghez:

3 kg áfonya (fagyasztott is jó) 

50 dkg cukor (akár kevesebb is lehet ízlés szerint) 

1 mk kanál citromsav

Az áfonyát lábasba tesszük, rászórjuk a cukrot és kb. 2 dl vizet, hogy ne kapjon le. Kis lángon, fedő nélkül, kevergetve kb. 1,5 óra alatt sűrűre fő. A vége felé belekeverem a citromsavat is a színe megőrzéséhez. Ez ugyebár egy kellemesen édeskés szósz, nem lekvár, így ha már nem folyós akkor kész van. Ha a lábas oldaláról a csepp már csak lassan folyik le, akkor megfelelő, hűléskor a pektintartalma be fogja sűríteni. A szemeket egyben hagyjuk, nem turmixoljuk. Ennél a szósznál sem az idő hosszúsága, se a cukortartalom nem elég a tartósításhoz, így mindenképpen szükséges a vizesdunszt. Automatában 90/30 dunsztolom, ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)