
Citromfű a nagyáruházakban kapható kisebb cserepekben a fűszereknél. 1-2 hónap alatt terebélyes növény lesz belőle otthon, nekem is így növekszik. Ha megvágjuk, hagyjunk pár kisebb szárat rajta és újra növekedésnek fog indulni. Értékes fűszernövény és sok gyógyhatással is rendelkezik.
Nézzük a szörp készítését:
3 nagyobb marék citromfű
3 sárga citrom
3 zöld citrom
100g citromsav
4,5 kg cukor
Citromból igyekszem vegyszermenteset venni, de ez most se sikerült, így a citromokat 3 liter vízbe tettem 1 zacskó szódabikarbónával, hogy a viaszt és a növényvédő szereket leáztassam róla. 1 órát áll a vízbe, majd alaposan átdörzsölöm őket egyenként.
A levágott citromfüvet egy nagyobb lábasba tesszük és 3 liter vízzel felöntjük. A sárga citromoknak csak a levét használjuk bele, a zöld citromokat pedig belekarikázzuk. Állni hagyjuk így 1-2 napot. Leszűrjük a levet.
Egy lábasban fél kg cukrot karamellizálunk és ha már jó akkor 1 liter vízzel kiforraljuk. Ezt a karamelles levet összeöntjük egy megfelelő lábasba /ami legalább 5-6 literes/ a 3 liter áztatott levünkkel és hozzátesszük a 4 kg cukrot. Lassú tűzön a cukor olvadásáig melegítjük. Levesszük a tűzről és hozzászórjuk a citromsavat. Üvegekbe töltjük.
A szörpöknek általában elég a száraz dunszt, de nekem az a tapasztalatom, hogy amibe déligyümölcs van /citrom, narancs…/ az máshogy viselkedik, így én befőzöm ezeket. 90/30 automatában, ha nem rendelkezünk automatával, akkor lábasban is kidunsztolhatjuk gyöngyöző vízben 30 perc alatt. (lásd Befőző alapok vizes dunsztolás)