8 nagy tányér bodza

150g mentalevél (szár nélkül)

5 zöldcitrom

2 liter víz

1 ekanál őrölt zöld kardamom

1 ekanál citromsav

3 kg cukor

A mentát szárral együtt megmosom és lehúzom a leveleket. A bodzát a nagyobb szárairól levágom (csak a virág kell). A lime-ot meghámozom úgy, hogy a fehér héj ne maradjon rajta, mert megkeseríti. A lime húsát felkarikázom. Az egészet egy tálba teszem és felöntöm 2 liter vízzel. 

Gyöngyözve fedő alatt – az illóolajok nem távozzanak- 10 perc főzöm, hogy kissé megfonnyadjon. Félreteszem hűlni és ha már kissé kihűlve turmixolom. A lébe teszem a cukor, kardamomot és kis lángon 1,5 órát főzöm. Ekkor leszűröm és forrón üvegezve mehet a polcra. A magas cukortartalom miatt eláll, nincs szükség befőzésre,de figyelni kell, hogy forrón kerüljön az üveg lezárásra. Fogyasztáskor még tegyünk bele friss citromlevet, hogy kiemelje az ízeket.