Ez a szirup nem csak gyógyhatású , de szenzációs az ízvilága is. Úgy használható, mint a méz -hasonló a karaktere is- és nagyon hajaz is az íze a jó akácmézre. Remek teához,müzlihez vagy csak feldobni vele a limonádét. És még teszünk is az egészségünkért. 

A fehérakác köhögéscsillapító, gátolja a túlzott gyomorsav képződését, savcsökkentő, enyhe vízhajtó, görcsoldó és vérnyomáscsökkentő. Ásványi anyagokban gazdag, mint a bór, arzén, cink, mangán, vas, magnézium, króm, kalcium, réz és nikkel.

A citromfű nyugtató, emésztést javító, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír. Ásványi anyagokban szintén gazdag kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket is tartalmaz és A,B,C vitamint is.

Tekintve, hogy a fahéj vércukorszintet szabályzó, így a szirupban az egyik szerepe, hogy segíthetünk „kiegyensúlyozni” azokat a hatásokat, amelyeket a cukros étel okoz a szervezetünkben. Mindemellett baktérium és gombaölő hatása van így a téli időszakban igen jól jön. 

A csillagánizs étvágyjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, görcsoldó, szélhajtó, enyhíti a reumatikus fájdalmakat. A Tamiflu a kínai csillagánizs kivonata, alapvetően Qercetint és Sikiminsavat tartalmaz. Ez egy vírusellenes gyógyszer, amelyet az influenza A és B vírusok, köztük az influenza A H1N1 vagy H3N2 vírusok által okozott influenza kezelésére vagy megelőzésére javallt.

Hozzávalók:

Ebből a mennyiségből 3,1 liter szirup lesz . (3 literes üveg és egy 1 dl-es)

3 kg cukor

1 liter meleg víz

600g virág

18 db zöld kardamom

20g szárított citromfű

4 db nagyobb csillagánizs

6 közepes lap fahéj

A virágokat érdemes eső után szedni, így a mosást megúszhatjuk. Az akác virágokat a szárról villával lehúzom és félrerakom.

5 literes üvegbe a cukrot alaposan elkeverjük a vízzel és beletömködjük a virágot és a fűszereket. Hosszan, gondosan átkeverjük,hogy minél inkább elolvadjon a cukor. Azért használunk meleg vizet, hogy minél jobban tudjuk homogenizálni. Min. 6 napig érleljük úgy, hogy naponta többször átkeverjük és időnként fejre is fordítjuk az üveget több órára. Üvegezés előtt sajtszűrőn vagy sűrű szitán átszűrjük, nagy lángon alaposan átforraljuk és üvegezzük. Mehet a polcra, minden esetben tiszta kanállal szedjünk belőle vagy használjunk pld, mézadagolót hozzá.